Pokládka a realizace venkovní betonové zámkové dlažby

2. ledna 2013JAK VYČISTIT ZÁMKOVOU DLAŽBU

V minulém článku jsme Vám radili, jak na údržbu zámkové dlažby, aby byla chráněna nejen před poškozením, ale také znečištěním, ať už klimatickými či jinými vnějšími vlivy. Přesto však mohou nastat situace, kdy ani prevence nestačí a na řadu musí přijít čištění. Znáte to – drobné úniky motorového oleje z auta na příjezdové cestě ke garáži či nepříjemné mastné fleky po příjemné grilovačce s rodinou nebo přáteli na Vaší vydlážděné terase. Dále Vás mohou potrápit také žvýkačky, grafiti nebo nejrůznější rašící vegetace. Zde Vám proto přinášíme několik tipů, jak se s takovým znečištěním vypořádat.

Možností je hned několik. Tou nejjednodušší je samozřejmě najmout si specializovanou firmu, kterých je na trhu již řada. Pokud si však čtete tento článek, zajímá Vás spíše, jak si s čištěním zámkové dlažby poradit svépomocí. Nejdříve je nutné zbavit se nejhrubších nečistot, jako je nanesené bahno či rostoucí mechy a lišejníky, poté se věnujeme hloubkovému znečištění, jako jsou olejové skvrny či hluboké znečištění všemi vnějšími vlivy.

Pokud se chcete vyhnout namáhavému ručnímu drhnutí, tak vězte, že na trhu je celá řada přípravků, jako jsou odstraňovače a absorbátory, které si dokáží poradit s většinou olejových, tukových a dalších mastných skvrn. Z porézního betonového povrchu umí nečistoty odstranit do hloubky i bez kartáčování.

Pokud je Vaše betonová dlažba napadena mechy, lišejníky, houbami, řasami či jinou vegetací, doporučujeme ještě navíc použít herbicidních a fungicidních prostředků, které tyto rostliny spolehlivě odstraní.


V případě velkého znečištění lze použít i technologii WAP, čili stříkání studené či teplé vody pod vysokým tlakem. S tímto způsobem čištění mají uživatelé také dobré zkušenosti, avšak je zde velmi potřebný „cit v ruce“, jelikož se tak vyplavuje křemičitý písek ze spár a hrozí i poškození povrchu.

Po vysokotlakém mytí je třeba dospárovat prostory mezi jednotlivými dlaždicemi doplněním vymytého písku, a obecně po jakémkoli čištění doporučujeme aplikaci fungicidního nátěru, který Vaši zámkovou dlažbu ochrání před útokem mechů, lišejníků apod. Nakonec celou dlážděnou plochu opatříme ochranným impregnačním nátěrem, který má jednak hydrofobizační účinek, čili odpuzuje vodu i oleje, a jednak celkově zpevní dlažbu. V neposlední řadě také výrazně zlepší vzhled Vaší zámkové dlažby.

Utrpěla Vaše zámková dlažba poškození? V některém z dalších článků Vám poradíme, jak opravit zámkovou dlažbu.