Pokládka a realizace venkovní betonové zámkové dlažby

13. listopadu 2012ÚDRŽBA ZÁMKOVÉ DLAŽBY

Dnešní článek se vlastně může na první pohled zdánlivě jevit jako zbytečný. Zámková dlažba totiž patří k nejsnáze udržovatelným povrchům. Velmi dobře odolává působení povětrnostích vlivů, jako jsou výkyvy teplot a všechny druhy srážek. Je pevná, velmi dobře drží tvar i při relativně vysokém zatížení a i samotný povrch se obvykle dobře udržuje.

Samotnému čištění zámkové dlažby se však budeme věnovat v některém z dalších článků, nyní se vraťme na počátek. Aby zámková dlažba splňovala všechny výše zmíněné pozitivní vlastnosti, a tím potažmo i nízké nároky na údržbu, je třeba klást důraz již na kvalitu jejího zakládání. Nedoporučujeme spoléhat na vlastní síly a zkušenosti. Úspora peněz za práci by se Vám totiž později díky nákladům na údržbu a opravy mohla v konečném důsledku nevyplatit.

Výsledek by nejenže nemusel splnit Vaše očekávání, ale především by utrpěla kvalita, funkčnost a pozdější údržba by si vyžádala daleko větší úsilí. Již při zakládání zámkové dlažby tak dbejte na kvalitu použitých materiálů, práce, přípravu terénu a dodržení technologických postupů. Právě tyto aspekty později významně ovlivňují míru pozdějších potřebných zásahů. Pokud už však přece jen bude v budoucnu potřeba zámkovou dlažbu opravit, budiž Vám útěchou, že jednou z jejích největších výhod je rozebiratelnost.

Přímo opravám se však budeme věnovat taktéž až v některém z dalších článků. Ač jsme se tedy výše zmiňovali, že zámková dlažba vyžaduje naprosté minimum údržby, přeci jen můžete preventivně něco udělat. Před vlivem mrazu, slunce, provozních kapalin aut či nejrůznějších emisí lze povrch a celkovou strukturu betonové dlažby chránit pomocí speciálního ochranného nátěru. Na trhu je řada materiálů na vodní bázi, které nezatěžují životní prostředí a díky jednoduché aplikaci pomocí štětce či stříkací pistole nevyžadují odborné zkušenosti ani zázemí, díky čemuž si můžete vystačit sami svými silami.

Za rozumný peníz tak svému chodníku či příjezdové cestě zajistíte delší životnost, stálobarevnost povrchu a jeho vyšší odolnost vůči uniklým olejům, palivům nebo solícím či sypacím směsím. Nátěr také dokáže zpomalit chemické stárnutí betonu uvnitř a dokonce eliminuje často viděné prorůstání spár. Aplikací tohoto nátěru také zabránite vzniku skvrn a zajistíte si i snažší čištění, o tom ale zase příště.