Pokládka a realizace venkovní betonové zámkové dlažby

9. ledna 2013JAK OPRAVIT ZÁMKOVOU DLAŽBU?

V minulých článcích jsme se podrobně věnovali pokládce a údržbě zámkové dlažby, přes veškerou Vaši péči však občas může dojít k jistým defektům. Toto je navýsost aktuální obzvláště v právě probíhajícím zimním období, protože právě mrazy a obecně klimatické podmínky, panující v zimě (sníh, led, střídající se teploty…), dávají zámkové dlažbě nejvíce zabrat.

Pokud jde pouze o příchozí cestu k Vašemu domu, nemělo by docházet k žádným zásadním problémům. Pokud se však jedná o frekventované chodníky pro pěší či třeba o příjezdovou cestu k Vaší garáži, bude dlažba více namáhána, čímž se zvyšuje šance, že se projeví případné nedostatky z doby pokládky nebo výroby. Dejme tomu, že jste například z nevědomosti podcenili přípravu podkladu či jste koupili podezřele levný materiál, anebo zkrátka u Vaší nemovitosti dlažbu neodborně položil již předchozí majitel. Na jaře je pak neštěstí na světě - dlažba se vzedmula či naopak propadla, anebo dokonce popraskala. V každém případě pokud se závady projevují už teď, zásadně s jejich opravou začínáme až s opravdovým příchodem jara!

Základní  pravidla zní – venkovní dlažba musí být mrazuvzdorná a dlažbu nikdy nepokládáme na beton! Pokud je toto dodrženo, případná oprava zámkové dlažby není nijak zvláště náročná. V podstatě jde jen o to poškozená místa rozebrat, podsypat podkladovým materiálem, upravit a vyjmuté dlaždičky znovu poskládat a srovnat pomocí gumové paličky (vše viz. „Jak položit zámkovou dlažbu?“).

Pokud byla dlažba položena na beton, je to sice špatně, ale ani zde ještě není vše ztraceno. Pomocí tenkého kovového předmětu poškozené díly opatrně vydloubneme a spodní část pečlivě očistíme od pojícího materiálu. Ke zpětnému přilepení poté doporučujeme použít mrazuvzdorný tmel, jichž je na trhu celá řada a s jejichž výběrem Vám rádi poradíme.

Příště Vám poradíme, jak ze zámkové dlažby šetrně odstraňovat sníh a led a jakými prostředky zajistit protiskluznost.